+385 (31) 411 358

Novosti

9 May 2019

Ruska središnja banka nastavlja kupovati zlato, dodajući u ožujku dodatnih 18,7 tona plemenitog metala velikoj zalihi zlatnih rezervi Rusije, objavio je državni regulator

Povećanje je dovelo do zadnje procjene vrijednosti zlata u Rusiji koja je veća od 2.170 tona (69.700.000 unci), što iznosi gotovo 18 posto ukupnih deviznih rezervi zemlje, priopćila je središnja banka.

Rusija je od siječnja do ožujka kupila 56 tona zlata, znači da je u siječnju i veljači kupila 37,3 tona plemenitog metala.

Posljednji korak odražava ukupnu predanost zemlje ranije najavljenom planu diverzi...

4 Mar 2019

Najveće rezerve zlata i deviza u Europi od 679,3 milijarde dolara ima Švicarska, dok se Hrvatska smjestila na 22. mjestu s 15,53 milijarde dolara, pokazali su to podaci The World Factbooka.

Na vodećim pozicijama liste 42 europske zemlje uz Švicarsku, na drugom mjestu našla se Rusija s 418,50 milijardi dolara, dok je Njemačka kao najveća europska gospodarska sila zasjela na treće mjesto. Prema podacima koji su prikupljeni u razdoblju od 2016. do 2017. godine njene rezerve iznose 185,30 milijardi dolara.

Kada je riječ o zemljama regije, najveće rezerve ima Srbija s 10,77 m...

27 Jan 2019

Glavni izvor financiranja studenata su roditelji (60 posto), 70 posto njih rijetko se ili gotovo nikada ne informira o temama povezanim s financijama, s tim da se čak 80 posto djevojaka nikad ne informira o financijskim temama.

Čak 70 posto studenata rijetko se ili gotovo nikada ne informira o temamam povezanim s financijama. Pritom posebno zabrinjava podatak da se čak 80 posto djevojaka nikad ne informira o financijskim temama. Radno iskustvo ima 33 posto mladih, a većina ih ne razumije koncept vremenske vrijednosti novca.

Dodatno, na pitanje što bi učinili kada bi izne...

14 Jan 2019

14.01.2019

Američka banka Goldman Sachs podigla je prognozu za cijenu zlata

Analitičari Goldman Sachsa očekuju da će se zlato popeti na 1,425 USD za uncu tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Američka banka Goldman Sachs očekuje značajno povećanje cijene zlata u sljedećih dvanaest mjeseci.

Građani Hrvatske kako bi zaštitili svoju imovinu od valutnih rizika kupuju najpovoljnije investicijsko zlato preko Premium Gold Hrvatska d.o.o.

Izvor: Goldreporter

5 Jan 2019

Protekla godina bila je puna događaja koji su neizbježno podijelili globalni geopolitički prostor u dva tabora: oni koji još uvijek podupiru korištenje američke valute kao univerzalnog financijskog alata i one koji okreću leđa ovim zelenim novčanicama.

Globalne napetosti uzrokovane ekonomskim sankcijama i trgovinskim sukobima koje je pokrenuo Washington prisilile su ciljane zemlje na novi pogled na alternativne platne sustave kojima trenutačno dominira američki dolar.

Dublja analiza nedavne pojave de-dolarizacije sumirala je koje su zemlje poduzele korake prema uklanjanj...

5 Jan 2019

Švicarska je istaknula planove za stvaranje 100-postotne valute u zlatu u zamjenu za američki papirnati dolar kao svjetske valute

Slijedeći korake Rusije i Kine, Švicarska je odlučila prebaciti se iz vrijednosnih papira američkih dolara na nešto više održivije i suverenije - zlatne poluge.

“Švicarski vladin mirovinski sustav odlučio je promijeniti papirnato zlato u iznosu od 700 milijuna švicarskih franaka u fizičko zlato i pohraniti ga Švicarskoj. 700 milijuna samo je 2 posto ukupne imovine, ali je vrlo iznenađujuć potez” - potvrdio je Claudio Grass, nezavisni savjetnik...

8 Nov 2018

Središnje banke širom svijeta se okreću zlatu kao alternativi američkom dolaru, koje smatraju obezvrijeđenim agresivnom trgovinskom politikom Amerike i geopolitičkom nesigurnošću

Potražnja za zlatom porasla je za 42 posto u prvom tromjesečju 2018. među središnjim bankama, kažu statistička izvješća Svjetskog odbora za zlato (WGC). Rusija i Turska najveći su trenutno neto kupci.

Središnje banke u polugodištu 2018. godine povećale su zalihe za ukupno 193,3 tona zlata, što je 8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada su zalihe iznosile 178,6 tona. To označa...

8 Nov 2018

Središnja banka Mađarske je udeseterostručila svoje zalihe zlata i prvi put od 1986. rezerve počinje puniti kupnjom ovog plemenitog metala.

Mađarska se pridružila klubu “Kupaca zlata i počela slijediti primjer Rusije, Kine, Turske i nekih drugih zemalja koje su posljednjih godina masovno povećale zalihe zlata. Sada se i Središnja banka Mađarske odlučila na ovaj korak.

Prvi put od 1986. godine Središnja banka Mađarska kupuje zlatne poluge, i to u prilično velikim količinama, kao što se vidi na grafikonu kojeg je objavio Bloomberg.

Osim toga, za Mađarsku ovo nisu male količ...

19 Oct 2018

Uslijed svađe s Bruxellesom takav potez može protumačiti kao akt pokazivanja neovisnosti.

Mađarska i Poljska značajno su uvećale svoje zlatne rezerve što strani analiitčari tumače odrazom tenzija Budimpešte i Varšave s Bruxellesom.

Mađarska središnja banka objavila je povećanje zlatnih rezervi za 10 puta na 31,5 tona.

Kako prenose agencije, razlog takvom povećanju je želja za poboljšanje sigurnosti nacionalnog blagostanja te smanjenje rizika, stoji u priopćenju mađarske središnje banke.

Prema navodima guvernera Gyorgyja Matolcsyja, odluka o kupnji zlata bila je od "ekonoms...

21 Jun 2018

Koliko je dovoljno novaca?

Život je jako skup i što smo stariji to su i veće financijske potrebe. Zdravlje se narušava, zubi se moraju mijenjati, nove naočale pripadaju svakodnevici itd. Miran i spokojan život može imati samo samo onaj tko ima dovoljno novca. Ali što znači dovoljno? Na ovo pitanje nije lako odgovoriti.

Puno je jednostavnije koliko je premalo. Uz to pridodajmo da nitko ne može da gleda u budućnost. Zato se i postavlja pitanje koje trenutačne potrebe, a koje su u budućnosti relevantne i koliko će upravo one koštati.

Pojednostaviti možemo sa modelom. Po...

Please reload

Aktualne vijesti

Nijemci se boje za svoju ušteđevinu, pa kupuju zla...

November 26, 2017

1/8
Please reload

Novosti